Brexit tulee ja terrori-iskuja on joka puolella, mutta joku saattaa silti haluta vielä matkustaa Lontooseen. Vaikka eihän siellä ole edes halpaa. Mutta Lontoo on erinomainen olutturismikaupunki, jossa suurin ongelma lienee helmien löytäminen laajan tarjonnan joukosta. En väitä olevani mikään ensiluokkainen Lontoon tuntija, mutta uskon silti voivani antaa muutamia vinkkejä. Mikään klassikkolistaus tämä ei ole, mutta olen itse jo muutamaan kertaan nähnyt vaivaa pubien ja panimojen löytämiseksi, joten sinä voit päästä edes hieman helpommalla.
The Cask Pub & Kitchen, http://www.caskpubandkitchen.com/
Mitä tarjoaa: The Cask edustaa modernia pubimenoa. Valikoima sekä pulloissa että hanoissa on mittava. Nimi velvoittaa, joten tynnyrikäymiseen (ns. real ale) viittaavia cask-hanoja löytyy peräti kymmenen kappaletta. Sehän se on parasta englantia. Pubin valikoima vaihtuu aktiivisesti, mutta esimerkiksi Suomessa huonosti saatavilla olevia englantilaisia craft-erinomaisuuksia Siren Craft Brew ja Weird Beard Brewing tuntuu olevan jatkuvasti saatavilla myös hanassa. Brittein saarten lisäksi pienpanimo-oluita löytyy myös muualta Euroopasta ja USA:sta. Laajan pullovalikoiman kanssa kannattaa muistaa, että täällähän onnistuu myös mukaan ostaminen ilman sen suurempia rajoituksia. Tämän paikan ruokaa voi myös lämpimästi suositella.
Miten sinne pääsee: 6 Charlwood Street, Pimlico. Metrolla Pimlicon asemalle. The Cask sijaitsee noin 400 metriä pitkin Tachbrook Streetiä Victorian suuntaan.
The Queen’s Head, Acton Street, http://queensheadlondon.com/
Mitä tarjoaa: Lontoossahan on joka kadunkulmassa viktoriaanisia pubeja, mutta suurin osa niistä tuntuu olevan hengettömiä ketjuravintoloita vaatimattomalla olutvalikoimalla. The Queen’s Head ei myöskään ole nimenä sieltä omaperäisimmästä päästä, mutta tämä tarjoaa aitoa asiaa. Valikoima ei ole yhtä laaja kuin The Caskissa, mutta laatu on ollut kohdillaan niillä parilla kerralla mitä olen tänne ehtinyt ja pienen pubin tunnelma on omaa luokkaansa. Painopiste on lontoolaispanimoissa. Kegihanoja on tusinan verran ja cask-hanoja kolme. Ruokalistalla on vain pientä purtavaa, joten vatsa kannattaa täyttää muualla.
Miten sinne pääsee: 66 Acton Street, London, WC1X 9NB. Metrolla King’s Cross St. Pancrasin asemalle esimerkiksi Piccadilly tai Circle -linjalla. Pubiin on alle 500 m kävelymatka A501/A5200 viereistä kevyen liikenteen väylää pitkin.
Bermondsayn alue / Druid street
Mitä tarjoaa: Bermondsayn alueella on hirmuinen määrä pienpanimoita kävelyetäisyydellä toisistaan. Useampi vieläpä saman Druid streetin varrella. Alueelta löytyvät ja itselleni ovat tuttuja ainakin Southwark Brewing Company, Anspach & Hobday, Partizan, Fourpure ja Brew by Numbers. Lisäksi alueella on esim Tähän alueeseen tutustumiseen voi siis varata enemmänkin aikaa. Myös järjestettyjä kävelykierroksia on tarjolla (https://londonbrewerytour.com/), mutta omin toimin tutustuminenkin onnistunee mainiosti. Kierroksella, jolle itse osallistuin, käytiin läpi neljä panimoa, joista kahta esiteltiin laajemmin panimon henkilökunnan toimesta. Kahdessa muussa saatiin maisteluannokset ja kävelykierroksen oppaat kertoilivat oman tietonsa pohjalta panimosta. Tällä kierroksella erityisesti Southwark Brewingin Peter Jackson onnistui tekemään vaikutuksen mukaansa tempaavalla tarinoinnilla. Alueen panimoista useat sijaitsevat vanhan rautatiesillan kaarien alle rakennetuissa tiloissa, mikä antaa hyvin persoonallisen säväyksen. Panimon kanssa viereisestä liiketilasta saattaa löytää vaikka Porsche-korjaamon. Ruokaa itse panimoilta ei taida saada, vaan kaikki ovat ”taproom”-tyylisiä panimoravintoloita. Alueella on kyllä myös perinteisiä pubeja ja muita ravintoloita joissa saa itsensä ravittua.
Miten sinne pääsee: Metrolla Jubilee-linjalla jäämällä pois Bermondseyn asemalla. Druid Streetin löytää kulkemalla A200/Jamaica Street /Tanner Street Tower Bridgen suuntaan. London Bridgen asema toisesta suunnasta voi myös olla harkittavalla etäisyydellä.


Fuller’s Griffin Brewery, https://www.fullers.co.uk/
Mitä tarjoaa: Fuller’s on yksi omia suosikkipanimojani, joten kierroksellekin piti päästä. Ne hoidetaan rutiinilla monta kertaa päivässä, mutta rahalle saa vastinetta niin että sitä voi kyllä hyvällä syyllä suositella. Parin tunnin kierroksella tutustutaan ensin perinteikkään panimon historialliseen puoleen, jossa pari 1800-luvun kattilaa edelleen seisoo muistuttamassa menneisyydestä. Sieltä edetään nykypäivään ja astiointilinjastoille. Kaikki huipentuu n. 40 minuuttia kestävään maisteluun panimomuseon baarissa. Riippunee hieman oppaan vauhdista miten nopeasti maali saavutetaan ja paljonko aikaa maistelulle jää. Fuller’sin omassa pullokaupassa ovat tuotteet arvossaan, mutta sielläkin kannattaa samalla poiketa vähintäänkin katsomassa löytyisikö vaikka 20 vuotta vanhaa Vintage Alea.
Miten sinne pääsee: Chiswick Ln S, Chiswick, London W4 2QB. District / Piccadilly -linjalla, pois Turnham Greenin tai Stamford Brookin asemalla. Molemmilta noin kilometrin kävely. Chiswick High Roadin kun onnistuu löytämään ja sen jälkeen Chiswick Lanen, niin sen päästä Fuller’sin savupiiput jo näkyvätkin.


-KimmoK