VMJ goes Tampere Suuret Oluet Pienet Panimot 28.5.2016

DSC_0418
Pienpanimokulttuurin pioneeri Pekka Kääriäinen, Olutliiton hallituksen puheenjohtaja Heikki Kähkönen sekä olutsommelier Maria Markus asian ytimessä

Vaasan Mallasjääkäreiden pj Tommi ja hallituksen jäsen Sami lähtivät Tampereen SOPP:iin lauantaiksi katsastamaan mitä kaikkea kivaa kotimaiset pienpanimot ovat tuoneet tarjolle tällä kertaa. Paikalla oli 23 panimoa ja tarjolla todella laaja valikoima erilaisia oluita.

DSC_0436
Sami nauttii Vakka-Suomen panimon antimista

Sää oli maistelijoille suosiollinen, aurinko paistoi koko päivän ja lämpötila pyöri n. 18 asteen hujakoilla. Tapahtuman viimeinen päivä houkutteli paikalle yleisöä satamäärin, heti porttien auetessa klo 12 alue alkoi täyttyä uteliaista maistelijoista. Panimot möivät lauantaina olutta enemmän kuin kahtena aiempana päivänä yhteensä.

Klo 18 aikaan sisäänpääsyjono ulottui jo Tillikan kulmalle asti eli lähes 200 metrin päähän, tämän jonon jouduimme kokemaan poistuessamme hetkeksi alueelta, järjestysmies kun ei kertonut että jo maksaneet asiakkaatkin joutuvat jonottamaan uudestaan sisään. Muuten tapahtuman järjestelyt oli hoidettu kiitettävästi, halukkaat saivat käteensä afterpay-rannekkeen, joka nopeutti maistoannosten maksamista huomattavasti.

DSC_0434
Myös Mallaskuun panimo Lapualta oli mukana karkeloissa

Vessoja oli riittävästi ja eikä jonoja päässyt syntymään. Kritiikkiä saa ainostaan lasinpesupisteiden paha ruuhkautuminen, niitä olisi saanut olla vaikka joka maistopisteen yhteydessä.

DSC_0433
Beer Hunters oli myös mukana kuuden oluen kattauksella

Ruokaa ja naposteltavaa oli tarjolla kohtuullisen huokeaan hintaan useilta tuottajilta, eriyisesti mieleen jäivät valkosipulinen ruisleipäherkku, BBQ aitoon texas-tyyliin ja hitaasti voissa paistetut muikut.

DSC_0435
Paistetut muikut ja soosit päälle
DSC_0414
Joka pojan unelmagrilli
DSC_0415
Texas BBQ maistui kaikille

Mieleenpainuvimmat ja huomionarvoisimmat oluet:

DSC_0431
Mika Oksanen jännän äärellä

Hiisi

Black Bretty Black Ipa.

Hyvin mielenkiintoinen bretta-hiivalla käytetty black IPA.

DSC_0406Donut Island
Ich Bin Ein Berner. Grapefruit Gose.

Todella greippinen. Monelle varmasti aivan liian hapan, mutta Tommille tämä maistui ehkä juuri äärimmäisen happamuuden ansioista.

Frisco Disco IPA.

Ehdottomasti yksi positiivisista yllätyksistä. Pilsner-maltaasta ja Citra-humalasta taiten tehty keitos, joka ei jättänyt ”catpiss” -luokan IPA:sta pitävää Tommia kylmäksi, myös Samin mielestä yksi parhaista oluista koko SOPP:ssa.

 

DSC_0408
Aina niin iloinen panomies

Ruosniemen Panimo

Koodari American Lager.

Hienosti humaloitu lager, joka oli varsin raikas ja miellyttävä kokemus.

DSC_0409

DSC_0411
Odottava tunnelma jo puolen päivän jälkeen

Pyynikin Käsityöläispanimo

Papan Vanilla Stout.

Tuli viimein maistettua. Monesta suunnasta kuullut pelkkiä kehuja ja olihan se todella hyvää.

Maj Stout.

Jäi Papan jalkoihin kun piti Papan Vanilla maistaa ensin. Samilla kävi juurikin päinvastoin, Maj stout otti ja syrjäytti pehmeämmän ja vähemmän humaloidun Papan 6-0.

DSC_0412
Sami malttamattomana lasin täydennyksellä
DSC_0413
Tarjolla jos jonkinmoista janojuomaa

Iso-Kallan Panimo

Pimeyden Morsian.

Turmion Kätilöille Valmistettu tuhti imperial stout itse paahdetulla kahvilla ja kaakaolla höystettynä

DSC_0419Radbrew

Together In The Dark. Imperial stout.

Parhaita tyylisuunnan tuotoksia, josta ei oikeastaan löytänyt mitään parantamisen varaa. Tästä pohjasta todella hyvä lähteä miettimään tynnyrikypsytysprojekteja. 10% alkoholia eikä paistanut läpi.

 

DSC_0417Malmgård

Proto #9. Black IPA.

Toimiva ja maistuva black IPA, jossa käytetty kauraa ja vehnää. Humalista vastaa Mosaic ja Columbus.

 

DSC_0421Bryggeri Helsinki

Wee Heavy.

Tukeva ja muistutti paljon AleSmithin vastaavaa tuotosta. Tommin makuun sopiva.

 

DSC_0424Maku Brewing

Savu Porter.

Sopivasti savuinen ja täyteläinen porter. Mukana lakritsia ja havuja.

Simeoni Blond Ale.

Varsin hyvä blond ale, jokseenkin vajaaksi jätti kuitenkin loppumietelmän.

Me So Hoppy DIPA.

Todellakin humaloitu huolellisesti. Räjähti suussa ja maku säilyi pitkään. Tästä tykkäsivät molemmat humala-addiktit.

 

DSC_0425Saimaan Juomatehdas

Brewer’s Special Blue Shies IPA.

Perushyvä IPA, josta löytyi kuitenkin pienoinen virhemaku ja jäi myös maut jotenkin vajaiksi. Varmasti toimii ihmisillä, jotka ovat heräämässä oluiden monimuotoisuuteen.

 

DSC_0428Maistila

Musta Jaska Imperial Stout.

Oli varsin vakavasti otettava vahva ja pehmeä juoma. Ei moitittavaa

Kaira.

Mieto ja helposti lähestyttävä IPA. Oikein maukas tapaus.

Moood.

Vaniljainen milk stout. Todella silkkinen. Hiisi-panimon Kyytön kanssa samoilla linjoilla ja ovat tällä hetkellä varmasti Suomen parhaimmistoa lajissaan.

Single Hoppit.

Tasapinoinen single hop pale ale.

Wax Off.

Samin ja Tommin mielipiteet jyrkästi jakava farmhouse alen ja saisonin fuusio. Sami tykkäsi, Tommi ei.

 

DSC_0439
Rekvisiitta ja oman jutun henki kohdillaan

Lapin voima

Mielikki Lempeä Muinaisolut.

Lämmitetty ruis-sahti. Varsin tukeva ja erittäin paksu koostumus. Paljon hunajaa ja rehtiä sahtimaisuutta. Lämmitysprosesseineen mielenkiintoisimpia tapauksia koko tapahtumassa.

DSC_0441
Sahdin lämmitys vesihauteessa

Rekolan Panimo

Kaksi Kotia Vailla Humalaa.

Hieno lisäys Kaksi Kotia -sarjaan. Humaloiden sijaan käytetty villiyrttejä ja pakurikääpää. Molempien vaasalaisten makuhermoon osuva hapan tapaus.

DSC_0444 (1)
Oli kyllä Tommin makuun bulls eye